Igen rossz hír a világ labdarúgása maradék felének, mármint azoknak a keveseknek, akik rosszul választanak csapatot a világbajnokságon, hogy jelen pillanatban egy dán étterem a világ legjobbja. (Nem akármilyen szavazás ez, a brit Restaurant Magazine 806 séfet, étteremtulajdonost, szakújságírót és élelmiszerszakértőt kérdezett meg, és ennyien egyszerűen nem tévedhetnek.)

A kikötői raktárból átalakított étterem Koppenhágában van, Nomának hívják és hagyományos alapanyagokat használó skandináv konyhát visz. A séf az eddig zsinórban négyszeres győztes El Bulliból átigazolt 32 éves René Redzepi, az északi csúcsgasztronómia Gyurcsány Ferencnél is nagyobb reformere. Az atyai ágon albán, anyai részről dán szuperséf szezontól függően a következő, repülővel szállított friss alapanyagokkal zsonglőrködik: grönlandi pézsmatulok, észak-atlanti tengeri alga, feröeri kékkagyló, norvég vörös pisztráng, gotlandi birka, izlandi sajt, lappföldi bor, füstölt velő, éretlen fekete bodza, nyírfaszirup és vízitorma.

A konyhakultúra világlegjobbja cím azért rossz hír a futball egyre szomorúbb minorításának, mert a dánok már az 1992-es legendás Európa-bajnoki címet is gasztronómiai diadallal szerezték meg. Gondos kutatómunkával megtaláltunk egy, a felejhetetlen strandfocista-győzelem másnapján adott Flemming Povlsen interjút, amiben elmondta a receptet: "Sok sört ittunk, sokat nevetgéltünk, minigolfoztunk, McDonalds-ba jártunk sült krumplit enni. Így lettünk Európa-bajnokok."

Ha valaki hitetlenkedne, előkerült a döntőben a káposztaalapú konyha híveit alázó csapat másik tagjának, Brian Laudrupnak az idepasszoló nyilatkozata. "Képzeljék csak el, ha valakinek a német válogatottban olyan ötlete támadt volna, hogy McDonalds-ben akar étkezni, mi történt volna. Nem kétséges, Berti Vogts azonnal hazaküldi. A németek szinte mértani pontossággal számítják ki, mit és mennyit ehetnek. Mi nem tudományos alapon állítottuk össze étrendünket, mégis mi voltunk a jobbak. Sporttörténelmet írtunk. Nyolcnapos felkészülés is elég volt ahhoz, hogy Európa-bajnokok legyünk. Ezt más csapat nem képes utánunk csinálni."

És akkor most azt képzeljék el, hogy a dánok már pézsmatulokkal és éretlen fekete bodzával készülnek. Micsoda unalmas vb-döntő lesz ez, minden semleges szurkolótól elnézést kérünk a mindeféle izgalom nélküli diadal miatt.

Hajrá, Dánország!

17 komment

Címkék: dán foci brian laudrup

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr372012728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgortrout 2010.05.18. 16:54:54

Hej de kellenének azok a Laudrup fiúk!
Állítólag Puskás Öcsi bácsi azt mondta a legendás "háromhollandos" Milanra, hogy nem az a holland gyerek az igazi, aki berúgja, hanem az a dán, amelyik adja a lasztit.

greycup 2010.05.18. 17:39:57

@kilgortrout:
hát a "háromhollandos" Milanban nem sok Laudrup játszott... Briannak volt 9 meccse összesen, ennyi

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.18. 19:07:04

évek óta tervezem, hogy ha egyszer lesz két szabad délelőttöm, bevetem magam a könyvtárba, hogy megcáfoljam ezt a "strandról jött dánok" legendát. Ahogy én emlékszem már hónapok óta sejthető volt, hogy mennek, és nem készültek kevesebbet mint mások.

haszánz 2010.05.18. 19:22:56

@füredi 2.0
nem áldozz erre két napot, nem legenda. A jugók már ki is utaztak Svédországba, Lennart
Johansson május 29-én bejelentette, hogy indulhatnak az Eb-n, aztán az ENSZ BT meghozta a szankciót Jugoszlávia ellen, 31-én pedig kizárta őket az UEFA.

haszánz 2010.05.18. 19:23:53

ja, és az Eb június 10-én kezdődött

haszánz 2010.05.18. 19:28:06

Az MTI május 31-i híre szerint Dániában érthető örömmel fogadták, hogy az északi ország csapata
ott lehet a kontinenstalálkozón, de a jelentésekből kiderül, hogy
hirtelenjében kisebb gondjaik adódtak. Jim Hansen, a szövetség
szóvivője elmondta, hogy több idegenlégiósuk már szabadságon van, s június 8-án, pünkösd hétfőn zárul csak a bajnokság, amelyet nem
szakítanak meg az Eb-részvétel miatt.

haszánz 2010.05.18. 19:42:05

utolsó:
Richard Möller Nielsen dán szövetségi kapitány az első, angolok elleni meccs előtt ezt nyilatkozta: Légiós futballistáink zömét már a nyári szabadságról kellett visszarendelnem. A dán bajnokság is csak mostanában fejeződött be. Lelkileg és fizikailag sem készültünk fel erre az Eb-re, de azért megpróbáljuk a lehetetlent.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.05.18. 19:45:43

Michael Laudrup volt az egyik legintelligensebb labdarúgó, akit valaha láttam játszani. Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt.

haszánz 2010.05.18. 19:48:41

óriási zseni volt, lesz majd leborulós poszt róla

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.18. 19:51:17

@haszánz: Én egészen egyszerűen nem így emlékszem, de - mivel láthatóan utánajártál, és úgy gondolom ezzel nem tudok vitatkozni - most már tudom, hogy rosszul emlékeztem.

Mit csinálok a felszabadult két délelőttömmel?

Unommáazegészet 2010.05.18. 20:30:44

Százszor vízitorma,
ezer pézsmatulok,
hatszáz éretlen bodza

helyett

egyszer egy jó nagy adag vadasmarha zsemlegombóccal. Épp ma voltam egy hazai szuperétteremben dolgozni. Inkább ne.

jed 2010.05.18. 20:44:02

@kilgortrout: Ezt a Real Madridra mondta, amikor éppen Zamorano vagy éppen Raúl lődözte a gólokat, a zsugát viszont ML osztogatta.

Michael Laudrup 2010.05.19. 14:42:59

Látom megy a csörte, hogy 1992-ben mikor mi volt és hogyan. No, akkor elmondom, hogy okosodjatok.
Szó nincs arról, hovgy hónapok óta sejthető lett volna kedvenc csapatom svédországi részvétele. Egy lószart, ahogy El Qró mondaná:) Ahogy haszánz írja, 1992. május 29-én lett egyértelmű a dolog. Sajnos Miki Laudrup akkor éppen haragban volt Richard-Möller Nielsen kapitánnyal, ugyanis 1990. november 14-én Koppenhágában kikaptunk 2-0-ra Jugoszlávia csapatától az EB. selejtezőn, és a nagyobbik Laudrup csúnyán összeveszett a taktikán az edzővel, ezért aztán Briannal együtt lemondták a válogatottságot. Azért a dánok mégsem érdemtelenül kerültek ki Svédországba, hiszen a selejtező visszavágóján, 1991. május 1-én, ahol szerénységem is jelen volt - immáron a Laudrup-fivérek nélkül - 2-1-es győzelmet arattak Belgrádban, a helyi "Maracanaban", azaz a Crvena Zvezda stadionban. Mindkét gólunkat Bent Christensen lőtte úgy, hogy a 76. percben Flemming Povlsen egy óriási kapufát rúgott...A jugók gólját az akkor egyik nagy sztárjuk, a gólzsák Darko Pancsev lőtte.
Az EB-re Brian Laudrupot meg tudta győzni Richard Möller-Nielsen, de Mikit nem, bánhatta is utólag, mert ha akkor részt vesz az EB-n, akkor ő lett volna 1992-ben az aranylabdás, hiszen abban az évben az FC Barcelonávaal BEK-et nyertek a Samdoria ellenében Londonban. Teljes mértékben megérdemelte volna...

Michael Laudrup 2010.05.19. 14:47:35

Egy kis segítség a dán himnusz megtanulásához, melyet minden hazai "dán dinamit" szurkoló torkaszakadtából énekelni fog majd a tévék előtt 2010. június 14-én, Hollandia ellen.

www.youtube.com/watch?v=OYu0umIwYrw

haszánz 2010.05.19. 14:53:22

hahó, nem akarsz írni a blogba?

a himnuszt vittem, behegesztem valahova

Michael Laudrup 2010.05.19. 15:28:04

@haszánz: Köszönöm a meghívást, de inkább hozzászólásokban jelentkeznék. Köszi a himnuszt, muszáj is, mert ezt minden dán szurkolónak tudnia kell itthon.
Üdv,
süti beállítások módosítása