Az a helyzet, hogy Jon Dahl Tomasson egyetlen találatra van attól, hogy történelmet írjon, de az az egyetlen nyomorult gól sehogy sem akar összejönni. És mindeközben az idő sajnos egyáltalán nem a Milannal BL-t, a Feyenoorddal UEFA-kupát nyerő csatárnak dolgozik.

Mert az van, hogy Tomasson eddig 51 gólt szerzett a dán válogatottban, eggyel kevesebbet, mint Poul "Tist" Nielsen. A gyerekkorában állítólag meccsekre belógó, ezért a Potya becenevet kapó Nielsen 1910–1925 között boldogította a dán szurkolókat, 38 meccsen rúgta az 52 gólját. Ilyen hatékonyságot (1,37-es gól/meccs mutató) elvárni ma persze annyira reális lenne, mint Pintér Attilát megbízni Theo Walcott őrzésével, és akár a fénykorában lévő Pintérről is beszélhetünk.

Tomassonnak 38 helyett 97 meccs kellett ahhoz, hogy Nielsen tarkójára lehelhessen. Szlovénia ellen egy barátságos meccsen rúgta be az 51.-et, történt mindez 2008. február 6-án. vagyis több, mint két éve, Tomasson azóta tíz válogatott meccsen játszott, és képtelen volt a kapuba találni (most 0,48-as gól/meccs mutatónál jár).

Közben pedig szépen lassan veterán lett, augusztusban már 34 lesz. Morten Olsen - ahogyan a többi kipróbált emberében - bízik még benne, annyira, hogy Tomasson a csapat kapitánya. Ráadásul a csatár kifejezetten jól teljesít a nagy tornákon, a 2002-es vébén négy meccsen négy gólt lőtt, a 2004-es Eb-n hármat, beválasztották az All Star-csapatba is (talán ha a dánok kijutottak volna a 2006-os vébére vagy a 2008-as Eb-re, akkor már megvan a rekord).

Tomasson az elmúlt két idényben a Feyenoordban játszott, ott azért lövi a gólokat, ebben a szezonban 22 bajnokin 11-szer volt eredményes, a kupában is betalált egyszer. Ezek a gólok itt vannak összegyűjtve, annyi leszűrhető belőlük, hogy Tomasson lendülete már megkopott, a labdaátvétele messze nem tökéletes, de állítgatás nélkül remek, továbbra is parádésan helyezkedik és a reakcióideje fantasztikus. És néhány semmilyen gól között olyan gyönyörűek is megtalálhatók, mint az emelés 0:22-nél, a briliáns húzás 2:19-nél és az előzőnél is szebb átemelős 3:19-nél. Vagy a bombalövés 3:44-nél.

Ha Tomasson mégsem találna be, egy mérföldkövet akkor is elérhet, a legtöbbszörös dán válogatottak listáján jelenleg harmadik (Michael Laudrupot már megelőzte), csak eggyel van lemaradva Thomas Helveg (108) mögött. Peter Schmeichel 129-es rekordját azonban nem valószínű, hogy megdönti.

A gólcsend végéig pedig itt egy bestof, és annak letelte után talán befér a dán örökválogatottunkba is, kispadra biztosan:

2 komment

Címkék: dán foci jon dahl tomasson

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr582033105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karmazsin 2010.05.28. 09:40:22

Azok a szép newcastle-ös idők:)...

haszánz 2010.05.28. 09:43:57

jó, ott szar volt, rá is ment a 98-as vébéje. de mondjuk ott faragtak belőle csatárt.
süti beállítások módosítása