preben_elkjaer_larsen.gifAzt írtuk nemrég, hogy A mi Bendtnerünk a világ leghülyébbje, nos, mint Dortmund-drukkernek (lásd BVB-blog) a napokban komolyan foglalkoznom kellett a dán keret egyetlen számottevő középcsatárával.

Az Index-fórum borussiás topikjában került elém a meg nem erősített híresztelés, miszerint az aktuális német bajnok a BL-re (is) készülő csapata megerősítésére - egyszersmind a sorozatban kétszeres Bundesliga-elsőség, a német kupa elnyerése és a jó gazdálkodás eredményeképpen rendelkezésre álló pénzek elköltése végett - többek között a volt arsenalos, most a Sunderlandnél légióskodó támadó került szóba.

 

Quelle: Westfaelische Rundschau
Als Nachfolger für Lucas Barrios könnte der dänische EM-Stürmer Nicklas Bendtner ein Thema werden. Der 24-Jährige hat die Saison beim FC Sunderland gespielt und kehrt jetzt zum FC Arsenal (Vertrag bis 2014) zurück. Arsenal würde ihn für fünf Millionen Euro abgeben. "Der BVB ist ein Riesen-Klub und hat tolle Fans", schwärmte der stürmische Däne gestern. Auf die Frage, ob es bereits Kontakt gegeben habe, lächelte er nur vielsagend.

Majd mindjárt elmondom, én magam - egyszerre BVB- és dán-drukkerként - mit gondolok erről, először idemásolom, milyen reakciókat szólt a pletyka a dortmundosok körében.

Nem igazán örülnék neki. Jó felépítésű, de aggasztóan gyenge a meccs/gól mutatója.

Hű, gáz ez a srác, szerintem akkor járunk jól, ha távol marad a csapattól.

Bendtner? akkor inkább hozzuk vissza Valdezt...

Arsenal
2007–-08: 27/5,  2008–-09: 31/9, 2009–-10: 23/6, 2010-–11: 17/2, 2011–-12: 1-0
Sunderland (kölcsönben)
2011–-12: 24/8

Tökéletes analógia, Valdez legjobb szezonja is 9 gólos volt a Brémában

Pizzaro hozzá képest egy Messi

Egyelőre ez az ábra, nem tudom, mi lesz belőle.
A következzen, amit én írtam be a vitában még a hétvégén:

Én sem tudom, hogy igazán örülnék-e neki, de két dolog mellette szól:
- dán, mint Povlsen volt, aki miatt anno egyáltalán felfigyeltem a BVB-re
- hasonló a szerepköre, mint Lewandowskinak, azaz az alkata dacára nem kifejezetten középcsatárnak való (nem Gomez-típus), sokkal jobban kijönnek a képességei a mezőnyben játszva, a támadások építésében.
Lehet, hogy egész jól beleilleszthető volna a mi focinkba. Ellene szól viszont a kifejezetten hülye természete.

Ami előbbi érvet illeti: igen, Flemming Povlsen volt az, aki egyrészt számomra, úgymond, pótolta a nyolcvanas évek múltával az eredeti és örök kedvenc Elkjaer-Larsent, hasonló karakterű figura volt a pályán, még ha nem is futotta ki magát annyira (utólag már tudom: komoly, sorozatos sérülések hátráltatták, ami miatt végül karrierjét is idő előtt kellett befejeznie Vesztfáliában), nagyon kedveltem, és tényleg ő volt az, aki miatt egyáltalán kiszúrtam magamnak a Borussia Dortmundot. Egész pontosan 1992 tavaszán történt, valószínűleg akkoriban kezdett a tévében menni a Bundesliga-összefoglaló, akkor lett műholdas kábelünk német csatornákkal, vagy akkor került be állandó jelleggel a Népsportba a német foci; nem tudom, de valamiért szükséges lett, hogy kedvencet válasszak a Bundesligából. Povlsen lett a kulcs. Azután a BVB-t már hamar megszerettem. Néhány héttel később, ugye, Dánia Európa-bajnokságot nyert, Fleming vezérletével, a Dortmund abban az esztendőben ezüstérmes lett hazájában, majd a következő idényben UEFA-kupa döntős, két évre bajnok, majd megint, és ezóta még háromszor, máig. (BL-elsőségről, Világkupáról nem is beszélve.)

Ami a második szempontot: Bendtnert valóban magam sem tartottam től sokra. Illetve sokra igen, mert azért az Arsenalban középcsatárnak lenni nem akármi, de tény, nem elég sokra. Az világosan látható, hogy tényleg nem a butragényói vonulat képviselője, a (fent is idézett) statisztikával az ő posztját illetően vitatkozni sem lehetne.

De.
Épp a tavaly őszi Eb-selejtezők perdöntő nagy diadalai szolgáltattak arra alkalmat,hogy meggyőződjek róla, valóban kiemeledő képességű labdarúgó a srác, és hogy ez látványosan igazolódjon, a megfelelő feladatkörbe, megfelelő feladat ellátására kellett őt helyezni. Ami neki passzol. És ezt megtalálható a kapitány. Abban a játékban, ami - számomra abszolút váratlanul - lehengerlően jól üzemelt a selejtezők kulcs fontosságú zárószakaszában, nekem éppen ő tűnt ki leginkább. Pár új fiatal tehetség is megjegyeztette velem a nevét még emellett - írtam róla az akkori posztban -, de a mi Nicklasunk volt számomra a meglepetés. Érett, tudatos, helyenként bravúros futballt mutatott be, okosan megtartva és megjátszva a labdákat, gyakori veszélyhelyzeteket generálva, de legalábbis percnyi nyugalom nélkül hagyva az ellenfél védelmét/középpályáját.

Az akkor tapasztaltak nyomán mondom, hogy a mai Jürgen Klopp-féle Dortmundba akár még be is férne, erősítést jelentene - lásd nemzetközi rutin! -, egyvalami azonban a szubjektív szempontokon túl is ellene szól: van bőven hasonló szerepkörű spíler a jelenlegi Borussia keretében. Zárszóként: akárhogy is, nyilván nem leszek szomorú, ha történetesen egy dánnal erősödik a kedvenc klubcsapatom.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr954529466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haszánz 2012.05.21. 21:43:46

Fleming tényleg óriási király volt

Michael Laudrup 2012.05.29. 16:06:03

Barátaim, Flemming Povlsen már az 1988-as EB-keretnek is tagja volt (1966. december 3-án született), a Laudrup-testvérek, és a nagy Schmeichel mellett ő a legnagyobb kedvencem. Nagy gólvágó és hatalmas egyéniség, nagyon támadó szellemű. Kár, hogy nem adatott meg neki egy vébé, mert sem '90-ben, sem, '94-ben nem lehetett ott - előbbiről Románia miatt maradt le (1-3 Bukarestben, a gólt ő rúgta Brian Laudrup zseniális passzából), utóbbiról Spanyolország miatt kellett távol maradnia (0-1 Sevillában, ahol Zubizarretát kiállította a görög bíró), '98-ban meg már sérülés miatt nem játszhatott. Sajni nem tudtam a blogot követni és írni sem, mert május közepétől külföldön vagyok, de az EB-re már otthon leszek!

Super aGyuri 2012.06.03. 00:40:29

Kiváló blog, de két apró korrekció azért szükséges:
1., Flemming két m-mel írja a nevét, Elkjaer pedig k-val az l és a j között ;)
2., Butragenyóról hallani sem szeretnék egy dán fociról szóló blogban :))
Hajrá Dinamitok!

Super aGyuri 2012.06.03. 00:42:27

Életem egyik legpocsékabb napja volt:
www.youtube.com/watch?v=8aVbrxYkmGA

13 éves voltam akkor, és az egész osztály rajtam röhögött, mert előző nap még (az Uruguay elleni 6:1 ismeretében) simán döntőbe vártam a dánokat, akikért az 1983-as magyar-dán EB selejtező óta dobog a fociszívem.

Super aGyuri 2012.06.08. 21:33:20

(A Keselyű nevének áthúzását különösen!! Azt a négy gólt soha nem bocsátom meg neki, az álmomat törte ketté 86-ban :-( )
süti beállítások módosítása