Már kilencvenszeres válogatott, 31 éves, a világ jó része viszont most fedezhette fel magának igazán. Az első meccsünkön, a hollandok ellen is ő volt a legjobbunk, de ez ritkán feltűnő egy vesztes csapatban. A kameruniak elleni drámában viszont ő volt a főszereplő, hibátlanul átvett egy hosszú passzt, majd adott egy tökéletes ütemű gólpasszt Bendtnernek, aztán maga fejezett be egy akciót. Kiszolgálta Tomassont is, de a csapatkapitány sajnos el van átkozva.

Gól: Kamerun - Dánia 1:1

A sebessége legfeljebb halványat kopott harminc felett, pedig mi magunk is azok közé a veteránok közé soroltuk a torna előtt, akiket talán jobb lenne lassan elfelejteni. Nagyon nem volt igazunk, mentségünkre, hogy csak vele kapcsolatban, a 30-as klub két másik tagja, Jörgensen és Grönkjaer tényleg pocsék formát mutatott eddig a vébén.

Gól: Kamerun - Dánia 1:2

A vébé legöregebb felfedezettje 1978. július 22-én született Koppenhágában. Korán, már 17 évesen bemutatkozott a felnőttek között a Lyngbyben. Viszonylag rendszeresen játszott, két idény alatt 26-szor kapott lehetőséget (összesen négy gólt rúgott), és hogy nem rosszul, azt jelzi, hogy 19 évesen elvitte őt a PSV Eindhoven. Ekkor már korosztályos válogatott volt.

Játszott két meccset a PSV-ban, aztán kölcsönadták az RKC Waalwijknak. Itt  alapember lett, és olyan jól ment neki, hogy egy szezon után pedig visszarendelte őt az Eindhoven. A szélről remek beadásokat adó villámgyors játékos 98 és 2004 között 161 meccsen 27 gólt rúgott.

Négy holland bajnokságot és négy Szuper-kupát nyert, majd 2004-ben átköltözött Angliába, a Charlton Athletic vette meg. Az első idénye gyengén sikerült, kispados volt vagy valami kisebb sérülését ápolgatta éppen, de a másodikban már húzóembere lett a csapatának. Majd minden átigazolási szezonban szóba került, hogy távozik, végül csak 2007-ben állt tovább. Visszatért Hollandiába, de nem az Eindhovenbe, hanem az Ajaxhoz, mindössze 680 ezer fontért. Az első meccse rögtön egy szuperkupa találkozó volt, a PSV ellen, amit megnyert az új csapatával.

2007-ben jelölték az év dán játékosa díjra (az öt nominált közül Daniel Agger nyert végül), de nem tudta tartósítani a jó formáját, ezért a 2008–09-es szezon második felében kölcsönadták a NEC Nijmegennek. Aztán visszatért az Ajaxba, nem is volt rossz idénye a mostani, 28 meccsen hat gólt rúgott.

Teljes bajnoki góltermelése 371 bajnokin 50 találat. Ez is azt mutatja, hogy várhatóan inkább gólpasszokat fog szórni, mintsem gólkirály lesz a világbajnokságon. Legutóbb a válogatottban, a Kamerunnak lőtt gólja előtt 2007 októberben szerzett gólt. Viszont már tíz éve lőtte az elsőt. Az akkor frissen kinevezett (és még mindig a posztján lévő) szövetségi kapitány, Morten Olsen hívta be válogatottba. Zsinórban 38 meccsen játszott (az első 32-ön kezdőként), ebbe belefért a 2002-es vébé négy találkozója is, sőt a címvédő franciák ellen gólt is szerzett. A nagy sorozata 2004-ben szakadt meg, egy februári, törökök elleni barátságos meccset kihagyott. Aztán folytatta, a dánok Európa-bajnoki meccseinek mindegyikén lehetőséget kapott.

Rommedahl élete formájában van, 31 éves korára legfeljebb az emlékezteti, hogy tíz perccel a vége előtt már alig kapott levegőt, de Olsen már nem akarta lecserélni a legjobbját, akit a meccs után agyba-főbe dicsért. És ezt tette Jörgensen is. Az is valami, ha ő már nem tudja megfiatalítani önmagát.

Forrás: wikipedia

 

6 komment

Címkék: rommedahl dán kamerun

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr592101384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Laudrup 2010.06.22. 21:31:03

Rommedahl igazi világklasszis, sajnálom, hogy élete folyamán igazi nagy, kiemelkedő klubcsapatban nem játszott. (nálam a PSV és az Ajax nem kiemelkedő csapat). Minden esetre Rommedahl csúcsformában játszik. Ne írd le Jörgensent (1975-ös) és Grönkjaert (1977-es), ki tudja mit hoz a jövő. A japcsikot verjük, aztán vagy Paraguay vagy Olaszország...

agyament 2010.06.22. 21:31:39

azért Rommedahl régóta elismert klasszis. nem csak 4 évente kellene a focival foglalkozni...

haszánz 2010.06.22. 22:43:56

@agyament:
hát, ahogy Laudrup írta, egy klasszis azért ennél jobb csapatokban szokott játszani. Aki nem követi a holland bajnokságot, vagy korábban a Charltont, az annyira nem találkozhatott a nevével. A dánok ugye nem jutottak ki a legutóbbi vb-re és Eb-re, így azért nem volt szem előtt, különösen, hogy az Ajaxban is alig játszott 2008-ban, 2009-ben még kölcsön is adták. Szóval azért azok is rácsodálkozhatnak, hogy még él, akik nemcsak négyévente nézik a focik. Akik meg négyévente nézik, azoknak minden vicc új, de azzal meg mi baj van?

Super aGyuri 2010.06.22. 23:43:51

@Michael Laudrup: Michael, most három dolog jutott eszembe:

1., Te vagy minden idők legjobbja!

2., Nem pont a '92-es EB előtt kellett volna összeveszned Möller-Nielsennel :)

3., Gyere vissza és hozd az öcsédet is! ;)

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.23. 02:12:13

2002-ben már megjegyeztem a nevét:)

agyament 2010.06.23. 10:42:56

@haszánz: semmi baj, csak azok most azt hihetik, hogy Rommedahl 31 éves korára ért be. úgy hangzott a posztból, hogy a célszemély klasszisa a pályafutása során őt szerződtető klubok nevétől függ, nem pedig tehetségétől és játékától. csupán ezzel a következtetéssel nem értettem egyet. tény, hogy mindig többre volt hivatott, de ettől még a világ egyik legjobb jobbfutója 10 éve. az a fontos, hogy a lényegben egyetértónk mind :)
süti beállítások módosítása