Nem kell kétségbe esni, nem égtünk le úgy, mint Franciaország vagy Olaszország. Bosszankodni, na azt lehet. Mert ha legyőzzük a japánokat, akkor Paraguay jött volna, nem reménytelen meccs. Legalábbis ezt gondolhattuk tegnapig. Amikor jött egy teljesen reménytelen meccs.

Mindenekelőtt, nem szégyen, amit elértünk (a japán elleni fejben összeomlás viszont az). Egy kihagyott vébé, és egy szintén kimaradt Eb után jutottunk ki újra, egy nagyon nehéz csoportból. Ebben a keretben talán nem is volt több ennél, sok nagyon-nagyon középszerű játékosunk van, több, a múltjukból megélő játékossal, néhány ígérettel, viszont egyetlen igazi klasszis nélkül. 

Leragadhatunk a részleteknél, például hogy Olsen tábornokunk mit csinálhatott volna jobban. Kicsit lassan jött rá, hogy Grönkjaer vagy Jörgensen - korábbi teljesítményük elismerése mellett - már kevesek egy világbajnokságra, nem is kellett volna elvinni őket. A 32 éves Grönkjaer nem játszott végig egyetlen meccset sem, a hollandok ellen be, Kamerun ellen lecserélték, a japánok ellen már nem is játszott. A 22 éves Enevoldsen akár már holnap beugorhat a helyére a középpálya bal oldalán, bár Olsen neki valamiért elég kevés lehetőséget adott. (56 perc Hollandia ellen, Grönkjaer váltotta.)

A 34 éves Jörgensen az első meccset végigjátszotta, rosszul ment neki, ennek ellenére kezdő volt Kamerun ellen is, megint gyatrán játszott, a szünetben le is cserélte Olsen, majd a japánok ellen megint a gyepen hallgatta a himnuszt. Hogy Olsen hibázott, az hamar kiderült, amikor a 35. percben, már 0-2-nél lehozta és beküldte a helyére Kahlenberget.

A másik nagy búcsúzó Tomasson kell, hogy legyen. A 33 éves kapitány még mindig zseniálisan helyezkedik, sokszor kerül helyzetbe, de kis is hagyja őket. Most, hogy nagy nehezen, 14 góltalan meccs után, és akkor is csak egy rosszul lőtt 11-es utáni kipattanóból megszerezte a történelmi gólt, amivel Nielsennel vezeti a dán válogatott örökgóllövőlistáját, ideje szervezni egy szép búcsúmeccset neki. Nagy játékos volt, Bendtner valószínűleg nem éri el majd a szintjét, de nem szabad az Eb-selejtezőket vele elkezdeni.

Viszont, hogy egy igazán hasznos veteránról is szó legyen: Rommedahl nagyon nagy formában játszotta végig a vébét. Rá lehet bízni a jobboldalt még a 2012-es Európa-bajnokságig. Sajnos a japánok ellen a legfontosabb fegyverétől fosztották meg, még mindig nagyon gyors, de a japánokat nem tudta lefutni. Ahogy őt kivették a játékból, meg is haltak a támadásaink.

Sörensen utódán is el kellene gondolkodni már. 34 éves, elég sokat bizonytalankodott a hollandok ellen, Kamerun ellen voltak szép védései, de a japánok ellen maga volt a katasztrófa. Azt eddig is tudni lehetett, hogy nem feledteti Schmeichelt, ez másnak sem lenne könnyű. Persze neki lehet indulni vele is az Eb-selejtezőknek, de nem ő lesz az, aki meccseket nyer a csapatnak.

Kétségbe azért nem kell esni, nem a nulláról kell csapatot építeni. Agger jól játszott a védelem közepén, ő volt az egyetlen, aki az utolsó pillanatig hajtott a japánok ellen is. Kjaer valószínűleg tényleg nagyon jó játékos lesz, az adottságai megvannak hozzá, de hajmeresztő hibákra is képes, a második holland gól előtt pedig ő maradt le Kuytről. A felkészülés alatt sérült volt, aztán két meccsen összeszedett két sárgája miatt a legfontosabb mecssről hiányzott. De a védelem közepe rendben lesz.

Ahhoz képest, hogy a védelem baloldalán kisérletezett a legtöbbet Olsen, Simon Poulsen nem okozott csalódást, és itt bevethető még a vébén kisebb sérüléssel bajlódó, és egyetlen percet sem kapó Mtiliga is. A jobb oldalon viszont Jacobsen helyére sürgősen kell találni valakit.

Az kiderült, hogy nem olyan csapat vagyunk, amelyik képes kibekkelni egy meccset, minden mérkőzésen csináltak a hátsó emberek legalább egy hajmeresztő hülyeséget. Sajnos az is nyilvánvaló, hogy olyan csapat sem vagyunk, amelyik a védekezés gyengeségeit kreatív támadófutballal feledteti. Lehet, de felesleges olyan irányító után sóhajtozni, mint Michael Laudrup, mert még egy ilyen zsenink nem lesz, de más csapatoknál sem látni még hasonlót sem a vébén.

Christian Poulsen próbálta irányítani a csapatot labdaszerző, szűrő középpályásként, de ez nem az ő dolga kellene, hogy legyen. A támadásaink tőle és a védőktől indultak, de nem volt, aki tovább építse őket. Ha nemcsak Rommedahl van formában, akkor megoszlottak volna a terhek, így viszont szembeötlő volt az impotens támadójátékunk. Hogy a 18 éves Eriksen belenő-e a feladatba, azt még nem tudni, kevés leheteőséget kapott a vébén, de az Ajaxban is csak most kezd játszani, egy tavasz van csupán mögötte.

Pedig ki kellene találni valamit gyorsan, mert az is látszott, hogy Bendtner nem az a típusú játékos, aki egyedül győzelemre vezeti a csapatát, neki olyan labdák kellenek a gólhoz, amilyet Rommedahltól kapott. Az Arsenal csatáráról a furcsa sérülése miatt nem igazán derült ki, hogy hol tart. Az biztos, hogy fejlődőtt a múlt szezonban, rúgott egy gólt a vb egyik legnagyszerűbb kontrájából, de a japánok ellen kicsit sem tudta kihasználni fizikai fölényt, szenvedett, ahogyan a csapat többi tagja is. És ha ő nincs, akkor más nincs. Larsen hiába rúgott öt gólt a selejtezőkön, komolyabb csapatok ellen súlytalan, nem véletlen, hogy csak a német másodosztályban játszik. Tomassonról már volt szó, más csatárt meg Olsen nem vitte el a vébére. Azért érdemes lenne körülnézni mégis.

És fejezzük be Olsennel. Tíz éve vezeti a csapatot, szép teljesítmény volt, hogy kivitte a csapatot a vébére, de a szükséges fiatalítást már nem vele kellene levezényelni. Laudrup például éppen ráér.

Az Eb-selejtezőkön a dánok megint összekerültek Portugáliával, ott van még Norvégia, Ciprus és Izland. Nem olyan erős csoport, mint a vb-kvalifikációs volt, bravúr nem kell, csak megbízható játék a továbbjutáshoz.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr692109388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Laudrup 2010.06.25. 14:57:34

Haszánz mester, nehéz egy ilyen szar meccs után írni, engem sohasem zavart a vereség, ha olyan csapattól jön, amelyik számít, de ezek a japcsik szerintem a 3-1 ellenére is egy simán verhető csapat kellett volna legyen.
Sörensen amit művelt, azt 12 évesen nem csinálja egy jobb nevű falusi focicsapat kapusa. Az öregekkel egyetértek, Grönkjaer, Jörgensen, Tomasson szerintem is le kellene lépjen. Jók (voltak), de ennyi volt.
Morten Olsen is szimpatikus kis öregember, de ő is mehet ezek után, mert Japántól kikapni nagyobb szégyen, mint kiesni a VB-ről... Öcsém, tíz-tizenkét éve Japánban azt sem tudták, hogy a labdával mit kell csinálni, aztán most leverik Dániát sima meccsen??? Annak idején Miki Laudrup elment a Vissel Kobe csapatához, hogy mutassa meg a sárgáknak, hogyan kell futballozni...most meg ez van? Szégyen és gyalázat szerintem. Paraguay is semmit nem mutatott Új-Zéland ellen, lehetőség lett volna a legjobb nyolc közé bekerülni. Aztán tessék, megyünk haza a picsába!!!
Szerintem Gyurcsány a hibás! Itt az idő elkezdeni felépíteni a szebb jövőt radikális változáson keresztül...

ala vela 2010.06.25. 15:59:01

Srácok a japán blog nevében szeretném kifejezni sajnálatom, hogy ilyen rosszul alakult a dolog, reménykedtem hogy japán dán továbbjutás lesz.

Sok sikert az EB selejtezésen.

kilgortrout 2010.06.25. 16:03:37

Ha minden igaz, morálisan is voltak/vannak gondok, így főleg nehéz vállalni a szurkerséget. Épp elég, hogy önnön kis hazánk futballját illetően is a múltban guberálhatunk csak szépet keresve (ami miatt eleve kialakulhatnak efféle blogok, mert szurkolni márpedig KELL). A választott csapatom szeretete persze a közelmúltból fakad, azokból a hősies és dicső meccsekből, amelyeket vívtak spanyolokkal, brazilokkal, németekkel; de ne ez maradjon az egyetlen indok, amiért vállalom a csodabogár szerepét a sok narancs, kanárisárga stb. mezben feszítő haverom előtt. Pillanatnyilag ennek szurkolhatunk, kedves kartársak (kiket nem ismertem meg személyesen, mert a bulin sem voltam ott, pedig kíváncsi lettem volna a dán szurkertársakra). Na dobjunk be egy pofa Carlsberget...

sanyikácska 2010.06.25. 16:35:33

Lehet, hogy Eriksen nagyon fiatal, de az alapján, amit az Ajaxban idén mutatott, bőven befért volna a kezdőbe. Ő tényleg nagy ígéret, remélem, hogy vele feltámadnak majd a dinamitok!

CYHMK · http://bukottfocistak.blog.hu/ 2010.06.25. 21:19:02

lesz ez még jobb is, megvan a csapat jövőbeni gerince kjaer, bendtner, eriksen, agger személyében. ha megfelelő embereket sikerül találni melléjük, akkor a 2012es eb-n reális lehet egy negyeddöntő.

amúgy a blog fog folytatódni a vb után is? én kíváncsi lennék a dán bajnokság történéseire és úgy en bloc a dán focira válogatott tornáktól függetlenül

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2010.06.27. 22:41:47

Sok mindennel egyetértek a kiinduló elemzésben, de néhány pontban megírom a saját véleményemet is.

Sörensenről már írtam, hogy amikor anno ő lett az 1-es, akkor világos volt, hogy "kevés". Ez az évtized ráment a poszt-Schmeichel-időszak kapuskeresésére. Fogalmam sincs, látszik-e valahol új tehetség. Mintha pár éve már szóba került volna valami fiatal, a válogatottnál is - vagy rosszul emlékszem?

Ugyanígy rémlik, hogy három-négy éve valamelyik dán klub európai jó kupaszereplésénél meg lehetett jegyezni egy csatárt, nem volt éppen fiatal, de amolyan Preben-féle tankszerű fickónak tűnt, azt hittem, lesz belőle valami - de azóta se hallottam a nevét. (Az meg amolyan igazi északi név volt, , Fergusson vagy hasonló. Talán valakinek beugrik, hogy kire emlékezhetek.)

A védelem közepe tényleg rendben lévőnek látszik. A bal szélen is ügyes a fiú, a jobb szél meg amolyan "elmegy".
Középpálya? C. Poulsen még sokáig európai szintű játékos lesz ott, mellette nem tudom, a brémai (?) másik Poulsen nem merül fel? Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy Laudrup szintű vezér nem születik gyakran, úgyhogy erre bazírozni lehetetlen, vagy lesz, vagy nem. Viszont Bendtnerben szerintem több van, mint amit eddig láttunk tőle, és ezt nem véletlenül a középpályánál hozom szóba. Csatárként olyan, amilyen, végül is még fiatal, és amúgy sem a fickándozós alkat a támadó-típusok között, ez nem baj. Viszont amikor a portugálok elleni vébéselejtezőn visszahúzódott - mennyire kényszerből, mennyire tudatosan? - szinte irányító szerepkörbe, szinte tanárian oldotta meg a dolgot. Ahhoz képest, amilyennek addig az Arsenalban láttam, nagyot nőtt azon a tavaly őszi estén a szememben.

Fiatal csatártehetség? Eriksent én magam sose láttam, de abban biztos vagyok, hogy ő vagy más személyében egy Tomasson szintű tehetség biztosan kinő mostanában, ez borítékolható, annyi tehetséggondozó program van, tuti.

És akkor Tomassont, Jorgensent, Groenjaert elfelejteni? Mindegyikért fáj a szívem... de ha van már jobb helyettük...

Végül Olsen mester. Szerintem ez az, amin nem múlik semmi. Dánia futballjában, kultúráját, méretét, erejét tekintve nagyjából ennyi van, amint amit a mostani vébén produkáltunk. Szerencsés csillagzat alatt, nagy bravúrral olykor kijöhet több, de elvárni nem lehet. Ez pedig kijöhet a csapatból vele is, de akár új kapitánnyal az élen. E tekintetben M. Laudrup nevét bedobni, persze, már-már közhely, annyira kézenfekvő. De ismétlem, a váltás vagy nem váltás az edzői poszton aligha perdöntő. Jó az öreg a háznál, de friss erő is adhat többletet. Csak utólag derül majd ki.

haszánz 2010.06.27. 22:51:27

@wmitty:
Bendtnert tényleg meg lehetne próbálni hátrébb, de akkor kinek adna labdát.

@CYHMK
még nem tudom, hogy folytatódni fog-e a blog. Ha lenne három-négy ember, aki szívesen ír is, akkor biztosan.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2010.06.27. 22:55:26

Megmondom, őszintén, hogy örültem, mikor a minap rátaláltam a blogra, annak nem az volt a lényege, hogy a vébé pár napja milyen jó külön egy bizonyos csapatról trécselni kicsit - hanem hogy ráakadok olyanokra, akik ugyanazt a labdarúgást, stílust és csapatot kedvelik, mint én.
Egy dán-drukker elemi élménye, hogy alapvetően egyedül van: ugyan mikor kivel tudna kedvenceiről beszélgetni? Közben meg nyilván vagyunk jópáran. A médiától keveset kapunk.
Szóval engem az izgatna, hogy például elmeséljem, hogyan, mikor szerettem meg a dán dinamitokat, felidézhessek olyan emlékeket, amire legalább ketten-hárman rávágják: öcsém, aszta, hát én is... hát nekem is... hát pont így volt velem is!

haszánz 2010.06.27. 22:58:11

akkor felveszlek a szerzők közé, és hajrá

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2010.06.27. 23:13:11

Köszi! Nézzük meg, van-e valós igény a "We are red and we are white..." tematikájára.
süti beállítások módosítása