Újabb Eb közeleg (balhüvelykem bizsereg - tenné hozzá Macbeth, szintén dán drukker*), gondoltam, itt is belekezdek abba a kis projektbe, amibe már egy másik focis webnaplóban. Szépen beszkennelgetem régi sportújságokból álló gyűjteményem idevágó darabjait, hátha más is szívesen olvassa, emlékezik, nosztalgiázik velem.

Az első megcélzott korszak a már citált 1984; mint előző posztomból kiderült, számomra dán-ügyben minden alfája és origója. Valamint kiindulópontja. (Tenné hozzá a rendőrségi szóvivő az egykori kabaréjelenetben.)
Kicsit azért csalnom kell itt, mivel a 27 évvel ezelőtti kontinenstornát néztem ugyan a tévében, de kezdő futballrajongó kisgyerek révén újságokat akkor még nem tettem, nem tudtam eltenni relikviaként; két évvel később azonban már annál inkább. No persze, az 1986-os vébé a magyar válogatott közismert (és közismerten dugába dőlt) reményi folytán amúgy is boldog-boldogtalant, azaz öregek-fiatal egyaránt megmozgatott akkoriban, szóval nem csoda, hogy mi is, én is vettük-vettem és el is tettem az éppen elérhető szakirodalmat; vagyis Népsport és hetilapokat. Még pontosabban: az ezekből kitépett színes, illetve fekete-fehér oldalakat.

Az 1986-os sajtó az újabb nemzetközi megmérettetésen is fellépő Dánia esetében értelemszerűen főleg a megelőző franciaországi menetelésről írt, az újabb rendezvény várható sztárjaiként is az ott megismert klasszisokat, Eljaer-Larsent és társait emlegették.
Az első dokumentum, ami most a kezembe került, valójában még későbbi, a Csillagok csatája című alkalmi kiadványból (A labdarúgó Eb műsorfüzete) bukkant elő, tehát 1988-as. Épp csak említődik az írásban kedvencünk, Kaszás Gábor hazai futball szakember idézi fel benne-általa - mint a cikk korábbi bekezdéseiben más hazai trénerek az 1960 óta íródó Eb-történelem megelőző fejezeteit - az 1984-es eseményeket, természetesen Platiniékra koncentrálva. Ami minket különösen érdekel, az így szól:
Nem lehet kihagyni a dánokat sem, az Eb nagy és kellemes meglepetését. Nem takarékoskodik a jelzőkkel (mármint K.G. - a szerk.): profik, sokoldalúak, képzettek, képességeik nagyszerűek. Piontek kapitány pedig azt is bizonyította, hogy a játékosokkal pillanatok alatt szót érteni - nem lebecsülendő edzői erény.


A következő két oldal már a '88-as gárda várható esélyeiről, a kapcsolódó tudnivalókról szóló beharangozó összegzés. Persze, nem állom meg, hogy ide ne tegyem a beszkennelt anyagot:



(Halkan jegyzem meg, a kiadvány következő oldala történetesen Spanyolországgal foglalkozik, a véletlenszerűen választott fotóillusztráció pedig Emilio Butraguenót ábrázolja...)

De tovább. Van még egy blokk, amiben szerepelünk**, az Európa-bajnokságok jegyzőkönyveinek sora, itt az 1984-re vonatkozó rész az alábbi:


Időközben nagyon hosszú, de legalábbis (szkennileg) sűrű lett ez a poszt, 1986 sajtókincse maradjon tehát a folytatásra, hamarosan. Zárásként az eddig citált füzetből még egy érdekesség, a "legszorgalmasabb Olsenről" és a gólvágó Larsenről:



* Híres mondása, ugyebár, a "Nevetve nézek a halál szemébe/Amíg Birnam fel nem jön a DÁNsinane-re". (Szabó Lőrinc ferdítése)
** természetesen más Eb-ken is jelen volt a válogatott, a selejtezőkön elindulva és játszva, de az 1964-es kíirás negyeddöntőjének és elődöntőjének jegyzőkönyvében is szerepel - a vége negyedik helyezés. Erről talán majd egy más alkalommal.
 

1 komment

Címkék: dánia európa bajnokság larsen morten olsen dán foci elkjear piontek

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr973336210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Laudrup 2011.10.28. 15:33:57

Ezek kordokumentumok, élvezettel olvastam őket, kiváló ötlet volt, hogy kitetted a posztot.
süti beállítások módosítása