Sok ezer kilométert kell megtennie Dél-Afrikán belül a világbajnok csapatnak, vagyis - ha valaki izgulni akar, akkor most ne olvasson tovább - Dániának. A hat első meccsünket hat különböző stadionban játszuk majd, a döntő előtt például 1400 kilométert utazunk vissza Johannesburgba. Szegény szurkolók.

Felfoghatatlanul fura lebonyolítási rendszer, hogy a világbajnokságon már a csoportmeccseinket is három különböző stadionban játszuk. Hollandiával kezdünk június 14-én a csúcsstadionban, Johannesburgban, a Futballvárosban (Soccer City). Ezt még értem, méltó helyszín a dán válogatottnak, ez a dél-afrikaiak nagy nemzeti stadionja, felújították szépen, 84 500-an nézik majd, ahogy egy szoros meccsen, de mégis magabiztosan eldöntjük a csoportelsőséget.

Aztán jön 19-én a Kamerun elleni meccs, Eto'o kapufáig jut, de gól csak mi rúgunk, kettőt is, viszont nem a minket megillető Fuballvárosban, hanem egy jóval kisebb stadionban, a 49 ezres Loftus Versfelben, ráadásul Pretoriában. Ok, a két város közti távolság csak 54 kilométer, autópálya pedig van. (Itt a nem kell tudni a kettésért infó az, hogy a Loftus Versfel az ország legnépszerűbb rögbicsapatának, a Blue Bullsnak az otthona.)

 

De miért kell egy harmadik városban és stadionban játszani az utolsó csoportmeccset? A japánok ellen június 24-én Rustenburgban lépünk fel a 44,5 ezres Royal Bakofeng Stadionban, ez Johannesburgtól 120 kilométerre van, közel a helyi Las Vegashoz, Sun Cityhez. Egyáltalán nem mellékesen, itt játszanak ugyan bajnokikat, de a városnak nincs is első osztályú csapata, a stadion pedig az itt élő bakofengekről kapta a nevét. Sima meccsen 2-0-ra nyerünk.

Így csoportelsők leszünk, az F-csoport másodikjával játszunk, valószínűleg Paraguay-jal. És hol? Nyilván egy új helyszínen, a Johannesburgtól 500 kilométerre lévő dél-afrikai Aranyparton, Durbanban. Ez a kitérő viszont megéri, lenyűgöző a vadonatúj Moses Mabhida Stadion, amit a Wembleyre emlékeztető 350 méter hosszú boltív ural, 106 méter a legmagasabb pontja, fel is lehet rá menni, mert a pálya fölötti kilátóként is működik. Paraguay már annak is örülhet majd, hogy idáig eljutottak, mi viszont megyünk tovább, 70 ezer néző előtt.

A brazilokkal találkozunk a negyeddöntőben, természetesen új helyszínen, mégpedig Port Elizabethben, egy semmi kis 685 kilométeres távolságra Durbantól. A Nelson Mandela Bay Stadion a világbajnokságra épült, nem nagy, 46 ezres, pedig többen kellene, hogy lássák, ahogy 11-esekkel kiverjük a brazilokat, Sörensen szobrot kap a Kis hableány mellett.

És igen, az elődöntőben egy újabb helyszín jön, mégpedig Fokváros, a csodás Green Point stadion. Egy semmi kis 770 kilométer, hogy játszhassunk Angliával. Megtesszük, bűn rossz meccsen 1-0, gólszerző: Bendtner.

És ekkor megtörténik a csoda: a döntőt ismerős helyszínen játszuk majd, mert visszatérünk 1400 kilométeres út után az első meccsen megismert johannesburgi nemzeti stadionba, a Soccer Citybe. Hat különböző helyen megvívott meccs után az ismerős gyeptégláknak is köszönhetően végül is sima győzelem Iker Casillas hibája után a spanyolok ellen.

12 komment

Címkék: loftus versfel royal bakofeng soccer city

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr132019579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Laudrup 2010.05.21. 11:15:57

Haszánz mester, a próféta szóljon belőled. Ha ez megtörténik, a blog hozzászólóit meghívom a Kárpátia étterembe a Ferencziek terén egy jó kis vacsira. Mondjuk én akkor sem tojok be, ha másodikok leszünk, hiszen akkor 90%-ban a nyolcaddöntőben Spanyolországgal kerülnénk össze, visszavághatnánk a mexikói fiaskóért, amely ugyancsak a nyolcaddöntöben volt. Lényeg első körben a továbbjutás!

Egyébként ez volt a '86-os vébé hivatalos dán indulója: (szerintem jobb, mint a mostani)

www.youtube.com/watch?v=YqysBSRmShw

ladislaus 2010.05.21. 11:26:42

legalabb golt kapjatok már bazz...

haszánz 2010.05.21. 11:40:19

@ladislaus

a brazilokkal nem 0-0-t játszunk, de 11-esekkel megyünk tovább

haszánz 2010.05.21. 11:43:55

@M. Laudrup
na ne már, akkor már a Noma.
a 92-es csapat legalább utólag nem énekelt?

Michael Laudrup 2010.05.21. 11:46:31

A svédek elleni tavaly őszi élet-halál meccs előtti dán himnusz éneklés. A TV2 Danmark előtt ülve üvöltöttem én is a jelen lévő 38 ezer nézővel együtt.

Grattis Danmark!!!

www.youtube.com/watch?v=xvnqmkkdyEo&feature=related

Michael Laudrup 2010.05.21. 11:49:13

@haszánz: Mivel későn kerültek ki az EB-re, már nem lehetett összedobni egy indulót, utólag sem született ilyen legnagyobb sajnálatomra...

Waldorf Rolandó 2010.05.21. 12:47:12

szerencséjük, hogy nem jutottunk ki, ellenünk megremegnének a lábaik

haszánz 2010.05.21. 12:48:52

@WR
az biztos, hogy a nehézen már túl vannak

malaryanbeast 2010.05.21. 13:09:20

eee.... látom szépen felvirágoztak a foci blogok itthon.
az előbb olvastam az angol, no mondjuk az ő "anglia a király és mindenki más meg bassza meg magát" stílusa nálam max egy kanna benzint, egy vigyort és egy égő gyufát ér.

Ahogy elnézem itt sem vagytok híjján az önbizalomnak, node ezé' drukkol az ember nem azért hogy " na hajrá a 20.-ik helyért" :D

De van egy rossz hírem. sajnos a selecaoval sehogy sem fog összejönni a pont. de ettől függetlenül sok sokert danska!

malaryanbeast 2010.05.21. 13:10:36

jav.: angolt, valamint sikert.

Michael Laudrup 2010.05.21. 15:37:16

@Waldorf Rolandó: Ébredj fel Rolandó, a "hitgyülis" Gera nélküli magyar válogatott csak azért tudott nyerni Koppenhágában, mert a dánok szarrá bulizták magukat a svédek elleni győzelem után, tavaly október 10-én. De még így is, ha az első félidőben a sok dán helyzet közül egy-kettő bemegy, akkor más lett volna a gyerek fekvése...

Ami pedig a Budapesten kialakult 0-0-át illeti, emlékeztetnélek, hogy az volt az első selejtező meccse mindkét csapatnak, ezért sem volt látványos, de még így is, ha Bendtner kapufája bement volna...szóval a magyar és a dán válogatottat egy lapon sem lehet említeni. Nem véletlenül, hogy előbbi negyedik lett a csoportban, utóbbi pedig csoportelső...
A többi az kínos magyarázkodás!

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.22. 17:25:57

'94-ben is hasonló a helyzet, kurva sokat kellett utazni, de mocskosul jó vébé lett belőle...
süti beállítások módosítása