Olyat találtunk, amit mindenkinek meg kell néznie, ha már bokszolt a levegőbe dán gól után. Ha már látta, akkor meg úgyis szívesen megnézi újra. Erről lenne szó:

forrás: politiken.dk/foto: Lars Poulsen

De nem csak egyetlen kép, egy egész album, 1984-ből, amikor Dánia 20 év után kijutott a második Európa-bajnokságára. Na nem azért, mert annyira szerencsétlen bénák lettek volna addig. Egyszerűen tartották magukat ahhoz, hogy a futball nem a profik, hanem az amatőrök játéka. Emmek megfelelően az olimpiákon jól szerepeltek, az első, nem hivatalos olimpia tornát meg is nyerték 1906-ban, aztán ezüstöt szereztek 1908-ban és 1912-ben. Aztán nyertek bronzot 1948-ban és még egy ezüstöt 1960-ban. 1964-ben pedig a profik között is jól játszottak, az Európa-bajnokságon a négy közé jutottak, a bronzmeccsen a magyaroktól kaptak ki.

Majd sokáig semmi, annak köszönhetően, hogy nem lehetett válogatott, aki külföldön játszott, hiszen akkor már profi. És ezt tartották a hetvenes évek közepéig, amikor viszont már tényleg a hülyeséggel lett volna egyenlő fenntartani ezt a kissé poros tradíciót, hiszen ezzel lemondtak volna egy sor legendás játékosról, többek között az egyetlen dán aranylabdásról, Allan Simonsenről, aki 1977-ben előzte meg Platinit és Keegant.

Majd jött 1984, amikor húsz év után kijutottak az Eb-re. Szűk egy nullra kikaptunk az első meccsen a Platini vezetette házigazda franciáktól, aztán átgázoltunk a jugókon (5-0), majd a belgákat vertük 3-2-re. Az elődöntőben jöttek az azóta is mumus spanyolok, akiktől csak 11-esektől kaptunk ki.

Preben Elkjær Larsen, a 11-esek elbukott elődöntő után

Az Eb-n négy közé jutó csapat volt az alapja a 86-os világbajnokságon a világot ámulatba ejtő nagycsapatnak. A galéria ITT található, olyan drámával, mint a spanyolok ellen az elődöntőben kihagyott Preben Elkjær Larsen büntető és olyan figurákkal, mint az ekkor még csak húszéves, de a válogatottban már két évvel korábban bemutatkozott Michael Laudrup vagy a mostani szövetségi kapitány, Morten Olsen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr712071522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Laudrup 2010.06.11. 11:24:13

Fantasztikus gyűjtemény, külön öröm számomra, hogy a régi idők dán fociját is felidézi bennem a dolog, akkoriban én Erdélyben laktam, és Ceausescu "aranykorszakában" nem közvetítették a meccseket 1984-ben, csak a románokét. Ezért egy dombtetőre kimenve különböző barkácsolt antennákkal, a bolgár tévét néztük kissé havazva (HD minőség lófaszt sem volt akkor), de nagy élmény volt!!!
Persze ezt át kell élni ahhoz, hogy az ember igazán értse is, hogy miről van szó...
süti beállítások módosítása