Mi még csak hétfőn kezdünk, hogy rögtön helyrerakjuk Hollandiát, addig bemelegítésnek megmutatjuk a dán válogatott összes vébégólját. Miután a 70-es évek közepéig őrizte a futball amatőr státuszát a szövetség, a 86-os volt az első vébé, ahová kijutott a válogatott. Az óriásit szólt, beleszeretett a világ a dánok játékába. Erről a világbajnokságról tíz dán gólt is megmutattunk, van benne egy olyan rész, amikor nagyon sok gólt rúgunk az ellenfélnek, az a legendás 6-1-es győzelem Uruguay ellen.

1986-ban a skótok ellen kezdtünk, 1-0 ide, gól Elkjær Larsen, vezette Németh Lajos, aztán szaladtak bele a késbe a dél-amerikaiak, Elkjær Larsen mesterhármast szerzett, rúgott egyet Lerby, J. Olsen és egy Laudrup egy gyönyörűt (a videón a 2. percnél). Aztán megvertük az NSZK-t (0-2, Olsen, Eriksen). Lehet, hogy itt a németek taktikáztak, mert így Marokkóval játszhattak, mi meg a spanyolokkal, de a dánok nem akartak vereségre játszani. Mondjuk rosszul jártunk, meg a spanyolok ellen meg mi mentünk a vágóhídra, vezettünk ugyan egy 11-essel, de aztán a büntető értékesítő Jesper Olsen ostoba gólpasszt adott Butragenónak, kihagytuk a helyzeteket, a spanyolok meg szétkontráztak minket (ebből szerencsére csak a mi 11-esekünk látszik a videón, ötig jutottak a spanyolok).

Az 1998-as franciaországi vébé volt Laudrup utolsó tornája, és adott egy olyan passzt, amiből Sand meglőtte a vébék egyik legszebb gólját az akkor aktuális afrikai jócsapat, Nigéria ellen.

Itt Szaud-Arábiával kezdtünk, Rieper lőtte az egyetlen gólt. Aztán Dél-Afrikával egy szerény 1-1 (Nielsen), majd kikaptunk a házigazda franciáktól (Michael Laudrup 11-esből lőtt gólt). Aztán hirtelen összekaptuk magunkat, csúnyán elintéztük Nigériát (4-1, gólok Moller, B. Laudrup, Sand és Helveg). A nyolc között jött a brazilok elleni, a vébék történetének egyik klasszikusává váló meccs, vezettünk is, végig pariban voltunk, majd szerencsételen körülmények között elbuktunk (2-3),  Roberto Carlos melléollozózását azt sohasem felejtjük.

A 2002-es Tomasson nagy tornája volt, négy meccsen négy gólt rúgott.

Uruguay-jal kezdtünk, 2-1 ide, Tomasson duplázott, aztán jött Szenegál, 1-1, gól: Tomasson, majd simán vertük a címvédő franciákat, Rommedahl és igen, Tomasson lőtt gólt. És akkor ezzel a végére is értünk, mert az angolok csúnyán elvertek minket a zuhogó esőben, már Sorensen védett, kapott is egy csúnya potyát. Tomasson most a csapatkapitány, sajnos két éve képtelen betalálni a válogatottban, így négy gólra biztosan nem számíthatunk tőle, bár már eggyel is legenda lehetne belőle.

Három vébén eddig összesen 13 meccset játszottunk (mindannyiszor túléltük a csoportkört, ez most sem lesz másként), hétszer győztünk, két döntetlen mellett négyszer zakóztunk. 24 gólt rúgtunk, ami jó, de 18-at kaptunk, ami meg nem jó, nade ez jár az önfeledt támadófutballal.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://danfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr162074079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elindult a focivébé, nézz tükörbe! 2010.06.12. 11:53:30

Így a vb első napja után elérkezett az idő, hogy a újfent számot vessünk. Ahogy elnéztem a tegnap játszó négy csapatot, mindegyikük félgőzzel lenyomná a mi siralmas bagázsunkat. Sajnos, lehet kapálózni, meg engem szidni, de akkor is. A koemani legénys...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása